Om Mig

Att välja hälsa

För ett par år sen började jag fundera på allvar över min hälsa, vilket ansvar jag har för den och hur jag själv kan påverka den. I år (2021) fyller jag 60. Ur vilken synvinkel vill jag betrakta det? Som att jag håller på att bli gammal, och ska nöja mig med att kroppen fungerar sämre och sämre? Eller som att jag befinner mig mitt i livet och har alla möjligheter att själv påverka hur min kropp fungerar och vad den kan klara av att göra?

Jag bestämde mig för att välja det andra alternativet, att min hälsa är mitt personliga ansvar. Nu är min plan att med en vital kropp och bibehållen livsglädje bli minst 120!

Så vad betyder det i praktiken? För att ta reda på det påbörjade jag en kunskapsresa, en resa som berikat mitt liv, gett mig mängder av nya insikter och fått mig att betrakta mig själv, min hälsa, och mitt förhållande till min biologi på ett nytt sätt. Och den tar aldrig slut, det finns ständigt nya upptäckter att ta del av och nya insikter att ta till sig. Ibland läser jag något som jag inser att jag redan läst långt tidigare men då inte förmått att ta till mig därför att jag saknade den grundläggande förståelsen. 

Den viktigaste pusselbiten har varit att inse att kroppen vill hälsa. Den är ett mästerverk skapat av evolutionen, med en finstämd och samtidigt flexibel förmåga att få alla delar att fungera i en ständigt pågående dynamik. 

Men den är inte skapad för att fungera med vad vi utsätter den för i vårt moderna liv. Mycket av det vi äter (jag drar mig för att kalla en del av det för mat) inte bara saknar det kroppen behöver för att fungera som den fantastiska skapelse den är, utan direkt skadar den.

Därför är en viktig del av min strävan efter långlivad hälsa att ta reda på vilka livsmedel som ger min kropp de allra bästa förutsättningarna för att fungera optimalt, och vad som skadar och gör den sjuk. Det finns så mycket som är så fantastiskt gott och som smakar ännu bättre när jag vet att det får hela mig att bli stark och frisk.

En annan viktig komponent för kroppen är rörelse. Det känns nästan som en uttjatad kliché att kroppen är gjord för rörelse, men det är en grundläggande sanning när det gäller hälsa. 

Katrin Långlivad Hälsa

Det pratas inte så mycket om hur vårt mentala välmående påverkas av hur vi tar hand om vår kropp. Jag har i allt högre utsräckning förstått att det har enorm betydelse! Hjärnan är ett biologiskt organ, och den är lika beroende av vilka förutsättningar vi ger den som resten av kroppen för att fungera optimalt. Min tanke är att hjärnan vill välmående och livsglädje på samma sätt som hela kroppen vill hälsa. Men också på samma sätt som hela kroppen så måste den få förutsättningarna för att ge oss detta.

Mitt namn på vad jag vill uppnå har blivit Långlivad Hälsa. Jag vill leva länge, men framför allt vill jag leva så länge som möjligt med så god hälsa och så mycket livsglädje som möjligt. Jag vill också att Du, som läser detta, ska få ta del av min kunskapsresa, och se vad du kan vilja ta till dig i ditt eget liv. Allt är inte rätt för alla, vi är biologiska såväl som psykologiska individer. Men kanske finns något i det jag vill förmedla som kan ta just din hälsa till nästa nivå, utifrån var du befinner dig just nu.

Jag har också valt att bli återförsäljare i Sverige för det amerikanska företaget Mega Resveratrol. De tillverkar högkvalitativa och tredjeparts-testade resveratrol- och NMN-produkter som i forskning har visat sig påverka våra cellers åldrande och vår hjärt- och kärlhälsa i en positiv riktning. Resveratrol och NMN har blivit en del av min dagliga kost.